9 spelers die we mogelijk voor het laatst zien bij AZ dit seizoen

Het is weer voorbij, die mooie transferzomer. Alle voetballiefhebbers hebben op feesten, verjaardagen, barbecues en teamuitjes kunnen opscheppen over de aanwinsten van hun club. Of lekker anoniem op apps en sociale media met gebalde vuisten hun technische directie de grond in getypt. Voor voetbalmakelaars begint nu een soort komkommertijd. Ze zullen hun moderne slavernijpraktijken pas rond de winter weer hervatten. Ondertussen zijn trainers druk bezig om van hun eerste elftal een team te smeden. Om vervolgens over een klein jaar weer een groot aantal nieuwe sollicitatie- en voortgangsgesprekken te gaan voeren. Want de omloopsnelheid van een gemiddelde speler is groter dan die van, pak ‘m beet, Robert Zwinkels van ADO Den Haag of van een vergelijkbare voetballer, Lionel Messi. De grote vraag voor AZ supporters is dan ook: van wie kunnen we mogelijk nog een laatste jaartje genieten?

Aflopende contracten verlengd?
Ik start Excel op met het tabje spelersdata en het eerste waar ik op rangschik is het jaartal van aflopen van contracten. Bovenaan het lijstje prijken dan twee voetbalbejaarden: Ron Vlaar en Stijn Wuytens. Aan het einde van dit seizoen zullen ze respectievelijk 35 en 30 jaar oud zijn en lopen hun contracten af. Vlaar is daarmee dubbel zo oud als selectiespeler Kenzo Goudmijn. Hij had zijn vader kunnen zijn, ware het niet dat Kenzo een significant ander kapsel en lichaamsbouw heeft. Vlaar en Wuytens zijn daarmee veruit de oudste spelers in de selectie (gemiddelde leeftijd op het moment van schrijven is 22,3 jaar).

Het is nog maar de vraag of Vlaar een nieuw contract krijgt. Natuurlijk heeft hij uitstekend gespeeld na de winterstop in het seizoen 2018/2019 en staat hij ook in de basis aan het begin van dit seizoen. Maar het bereiken van de groepsfase van de Europa League zal zijn weerslag op zijn fysieke gesteldheid hebben. Bovendien speelt AZ voorlopig alle “thuiswedstrijden” op kunstgras. Het is nog maar afwachten hoe hij daar doorheen komt. In de uitwedstrijden tegen Royal Antwerp en Vitesse speelde hij niet vlekkeloos en raakte bovendien licht geblesseerd.

In de eerste paar wedstrijden van dit seizoen wordt Wuytens regelmatig gewisseld na een uurtje voetballen. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Ten eerste heeft hij vorig seizoen weinig wedstrijden gespeeld. Mogelijk doet hij nu ritme op. Ten tweede kan het een tactische reden hebben: Slot heeft al een aantal keer “aanvallend” gewisseld door er een verdediger uit te halen en er een middenvelder of aanvaller bij te zetten. De wissel hoeft momenteel dus niet per sé iets te zeggen over zijn kwaliteiten. Daarom denk ik dat zijn contract gewoon verlengd zal worden wanneer hij functioneert conform verwachting.

Nu we weten welke contracten in 2020 aflopen is het tijd om naar de rest van de selectiespelers te kijken, beginnend bij de keepers.

Mogelijk vertrekkende verdedigers
Marco Bizot presteert al een tijd dusdanig goed dat het mij niet zou verbazen als we hem dit seizoen voor het laatst bij AZ zien. De Muur heeft al eens laten vallen dat hij een goede aanbieding zou willen overwegen. Hij zou zeker nog een stap kunnen maken en AZ zou daar een mooi bedrag aan kunnen overhouden: Bizot pakt namelijk echt punten voor een club.  

Jonas Svensson is een steady verdedigende kracht met een uitstekende instelling en goede aanvallende capaciteiten. Aan het eind van afgelopen seizoen had hij al eens sjans met clubs, al heeft zijn zaakwaarnemer niet verteld welke dat waren. Gezien zijn leeftijd (26), status als international (al is dat meestal als bankzitter) en het aantal jaren dat hij al bij de club speelt zou dit wel eens zijn laatste seizoen kunnen zijn.

Pantelis Hatzidiakos is 22 jaar oud en heeft nog altijd geen basisplaats kunnen veroveren en de vraag is of hij die wel krijgt als Vlaar zou stoppen. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de even oude Léon Bergsma die nog minder minuten heeft gemaakt bij het eerste. Verkoop of verhuur behoort tot de opties. Mocht dit duo elders naar perspectief op speeltijd gaan zoeken, dan mogen datacentra verwachten dat er sterk verminderde activiteit op hun servers zal zijn vanuit Alkmaar en omgeving. Veel toetsenborden zullen nog een jaartje langer mee kunnen.

Thomas Ouwejan is al meerdere jaren een vaste kracht geweest en heeft uitstekend gepresteerd. De oer-AZ speler, Noord-Hollandser kun je het bijna nergens anders vinden, stond al in de belangstelling van diverse clubs en had zelf ook wel oren naar een nieuw avontuur. Ik vermoed dat de club hierop geanticipeerd heeft door hem ruimte te geven. Het is alleen, ondanks die ruimte niet gelukt in de afgelopen transferwindow. Nu dreigt hij met de goed presterende Wijndal en de aankopen op het middenveld een beetje tussen wal en schip te raken. Hij zal zeker nog zijn steentje bijdragen gezien de benodigde breedte met alle extra wedstrijden die er aan komen, maar ik verwacht dat hij zijn laatste seizoen voor AZ speelt.

Mogelijk vertrekkende middenvelder
Teun Koopmeiners lijkt dezelfde ontwikkeling als zijn vriend en oud-ploeggenoot Guus Til door te maken. Spartak Moskou heeft afgelopen zomer al interesse in hem getoond en als hij zo door blijft gaan dan zullen de clubs aan het eind van dit seizoen voor de Jong Oranje speler in de spreekwoordelijke rij staan.

Mochten Ouwejan of Koopmeiners (of beide) een ander onderkomen vinden dan zal dat de weg vrijmaken voor het talent Kenzo Goudmijn. AZ moet dan wel tijdig zijn contract verlengen want dat loopt komende zomer af. Afhankelijk van het aantal vertrekkende middenvelders zou dat ook een plekje voor Mo Taabouni kunnen inhouden.

Mogelijk vertrekkende aanvallers
In de voorhoede zal het een aderlating worden. Calvin Stengs zal zo’n beetje onhoudbaar geworden zijn. Als fanatieke AZ supporter zie jij ook wat zijn gebreken zijn omdat je hem vaak 90 minuten ziet spelen, maar we moeten realistisch zijn: de meeste voetballiefhebbers zien hem in samenvattingen en vaak valt dan op hoe belangrijk hij kan zijn en hoe beslissend hij vaak is. Toen ik Royal Antwerp-AZ zat te kijken op een Belgische zender kwam het kwijl bijna uit de speakers van de beeldbuis stromen, zo enthousiast was de commentator. Stengs zal voor een mooi bedrag verkocht gaan worden. Hetzelfde verwacht ik voor Oussama Idrissi. Er zijn al langere tijd speeddates met hem (lees: met zijn zaakwaarnemer) geweest, voornamelijk in Italië. Ook hij zal een mooie stap kunnen maken.

Conclusie
Kortom, Bizot, Vlaar, Svensson, Hatzidiakos, Bergsma, Ouwejan, Koopmeiners, Stengs en Idrissi zijn volgens mij spelers die we voor het laatst zien. Als dit uitkomt dan mag de Technische Directie vooral aan de slag met het opleiden, inwerken, contracteren of scouten van verdedigers en aanvallers.

Met name verdedigend is het onduidelijk of er spelers kunnen doorstromen. Voor Svensson is er overigens wel een opvolger: Sugawara is nog jong maar gaat het maken. Maar ook hij zal een back-up nodig hebben.

In de aanval zijn een aantal aankopen gedaan die voor een redelijk vloeiende overgang zouden kunnen zorgen. Aboukhlal zal dit jaar zeker speeltijd krijgen en ook zijn we allemaal benieuwd naar de van City gehuurde Correia. Vooral de laatste is nog erg jong maar ik denk dat AZ er verstandig aan doet hem in de 2e helft van het seizoen regelmatig te testen op het hoogste niveau.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: