Ode aan de Noor met Braziliaans onderstel

Als teamleider van de JO8 bij UVS in Leiden ben ik ze al een aantal keer tegengekomen: jongens waar geen geluid uit komt. Niet in de kleedkamer, niet op het veld, nee zelfs niet wanneer ze een prachtige goal scoren. Deze jongens praten namelijk met hun voeten een taal die de bal begrijpt.

Toen ik zelf nog droomde van een voetbalcarrière, ergens eind jaren ’80, begin jaren ’90, kwam ik vaak bij de AZ voetbalschool en bij AZ A1 kijken. In mijn puberperspectief zouden de stoerste of bijdehandste spelers het wel even gaan maken. Of die 2 gasten die in de voorselectie van een Nederlands jeugdelftal zaten. Jaren later was ik toch wel verbaasd dat niemand van hen het tot profvoetballer had geschopt. Alleen Michael Buskermolen had het gered. Juist! Die onopvallende stille jongen van AZ A1. Die een paar honderd wedstrijden later Mister AZ werd en anno 2019 met zijn snufferd op de zijkant van het AFAS-stadion prijkt. Duizenden automobilisten zien dagelijks deze stille kracht als ze Alkmaar vanaf de snelweg naderen.

Ook nu staat er zo’n speler in de basis van AZ. Fredrik Midtsjø heeft een achternaam die, in één of ander Hollands dialect, klinkt als een man die van mannen houdt. Ondanks de goed bedoelde recente inspanningen van coming-out day is dat niet een achternaam die lekker resoneert in een testosteronrijke voetbalwereld. Het zal Midtsjø, die de helft minder Instagram volgers heeft dan zijn landgenoot Svensson, letterlijk een worst wezen. Dit soort type voetballer is namelijk niet bezig met zijn omgeving. Helaas is zijn omgeving ook niet echt bezig met hem. Dat bleek onlangs al in een interview met Arne Slot voor AZ TV. Waar de media en analisten op dit moment gretig duiken op de geweldige prestaties van potentiële Oranje spelers zoals Stengs, Koopmeiners en Boadu, vergeet men haast hoe ontzettend belangrijk Midtsjø dit seizoen is voor AZ.

Hij doet precies wat je van een Noor verwacht: hij maakt meters, jaagt de tegenstander op, verovert ballen, werkt keihard en maakt met niemand ruzie. En hij ziet er uit als een Noor: een blonde kerel met een baard en een huidskleur zo wit als de toppen van de Jostedalsbreen gletsjer. Toch kan hij niet helemaal uit Norwegian wood gesneden zijn. Zijn voeten en benen zouden met de Noorse versie van Derk Bolt op zoek moeten gaan naar de Braziliaanse vrouw die ze ter adoptie heeft afgestaan. Want ik ken geen Noor die zulke samba rushes, dribbels en overstapjes maakt als Midtsjø! Egil Olsen’s succesvolle defensieve Noorse voetbal van de jaren ’90 zit ook al niet in het DNA van Midtsjø. Hij zoekt namelijk altijd naar aanvallende oplossingen met passes tussen de linies – soms met één keer raken – of met geniale lichaamsbewegingen waardoor hij opendraait de ruimte in. Als kers op de taart zijn zijn lange dieptepasses waarmee hij de aanvallers in stelling brengt. Denk aan de 0-1 tegen Partizan Belgrado afgelopen maand. Enfin, ik gun Midtsjø gewoon wat vaker om een doelpunt te maken en daarmee wat meer uit de relatieve anonimiteit te raken. Hij verdient de credits. Maar verwacht dan niet dat hij naar de corner rent, zijn shirt uittrekt en het publiek een enorme getatoeëerde eland op zijn rug toont. Alleen zijn voeten zullen juichen.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: