Het aankoopbeleid van AZ in kaart gebracht

De transferwindow is bijna beëindigd. AZ heeft een aantal nieuwe aanwinsten voor de korte en lange termijn gepresenteerd. De laatste, Dani de Wit, zal vermoedelijk vandaag of morgen worden bekend gemaakt door de club. Op Instagram en het AZfanpageforum wordt veel gediscussieerd over welke spelers er aangekocht (hadden) moeten worden of over welke posities er een vacature zou zijn. Daar zitten vaak al juiste aannames bij, maar soms worden er onrealistische suggesties gedaan. Door middel van het schema hieronder met toelichting probeer ik uit te leggen hoe het aankoopbeleid werkt en waarom bijvoorbeeld iemand als Jahanbakhsh niet is teruggehaald. Je leest het schema van onder naar boven.

AZ aankoopbeleid in kaart © eenjaarazalkmaar 2019

Toelichting op het schema

Principes en randvoorwaarden

AZ is een organisatie waar spelers werken. Om er speler te worden moet je fysiek extreem sterk zijn en passen binnen een attractieve, dynamische en innovatieve speelstijl. Dat vergt een aanvallend ingestelde houding, een handelingssnelheid waar je U tegen zegt en een flexibele mindset: multi-inzetbaarheid is een grote pré tijdens een sollicitatiegesprek. Een speler krijgt daar voor terug dat hij structureel in de top 4 van Nederland meedraait. En als je de mazzel hebt om er al in de jeugd te spelen dan leidt AZ je op met als doel om uiteindelijk mee te draaien in de Europese top. AZ wil je namelijk op een gegeven moment verkopen aan een Europese club om zo verder te kunnen groeien en daardoor de sportieve lat steeds hoger te kunnen leggen. Denk aan “Landskampioen 2025” of zoiets.

De technische staf en het bestuur zien er op toe dat financiële en beleidsmatige doelstellingen niet in gevaar komen. Bij alle transacties wordt op de volgende zaken gelet:

  • Tenminste 50% van de selectiespelers komt uit eigen opleiding;
  • AZ blijft meedoen in de top van het KNVB Financial Rating System; 
  • AZ blijft voldoen aan de richtlijnen van de UEFA Financial Fair Play Regulation.

Perspectieven

Met deze principes en randvoorwaarden in het achterhoofd kijkt de technische leiding naar de perspectieven op ontwikkeling en speeltijd van de spelers. Dit doen ze in een soort POP-gesprek (POP staat voor persoonlijk ontwikkelingsplan). Een speler krijgt aan het einde van het seizoen te horen wat hij mag verwachten voor de korte en lange termijn op basis van zijn prestaties.

Vacatures voor de korte termijn

Uit die gesprekken zal blijken voor welke posities er vacatures verwacht kunnen worden. De eerste vraag die er natuurlijk gesteld wordt is: “Kunnen we iemand uit de eigen opleiding laten doorstromen?”. Indien dat het geval is dan wordt er meestal een contract voor 4 jaar aangeboden. In het schema noem ik dat de Categorie A aanwinsten. Deze categorie geniet de voorkeur bij AZ. Je kunt denken aan de contracten die Boadu, Druijf en Reijnders deze zomer hebben getekend.

Lukt het niet om op dit moment een eigen jeugdspeler te laten doorstromen, dan gaan onder andere Arne Slot, Max Huiberts en Carlos Aalbers hun Excel document erbij halen waarin het verlanglijstje voor de korte termijn (KT) staat. Wanneer de juiste speler gevonden is zal geprobeerd worden hem minstens 2 jaar te contracteren. Als dat niet lukt dan wordt naar minstens een jaar huur gekeken met optie tot verlenging of koop. Deze externe nieuwe spelers noem ik in mijn schema de Categorie B aanwinsten. Denk bijvoorbeeld aan Sugawara, Clasie, Aboukhlal en de kersverse de Wit.

De aandachtgevoelige aanwinstenzone

Er is iets bijzonders aan de hand met Categorie B. Tenminste, dat vind ik. Het krijgt veruit de meeste aandacht in de media en bij supporters. Soms leeft het idee dat veel spelers kopen gelijk staat aan succes. Concurrent FC Utrecht wordt vaak genoemd in dat opzicht, maar je kunt je afvragen of hun huidige beleid op de lange termijn iets gaat opleveren. Ook clubs met een grote emotionele omgeving kopen er graag op los. De emotionele omgeving bestaat uit de supporters en de media. Die leggen een behoorlijke druk op deze BVO’s. Denk dan aan de traditionele top 3. Het gevaar dat daar bestaat is dat jonge talentvolle spelers geremd worden in hun ontwikkeling waardoor zij bijvoorbeeld naar AZ gaan kijken als alternatief (bijvoorbeeld Aboukhlal en de Wit). AZ heeft veel minder last van de emotionele omgeving. Die is een fractie van wat de traditionele top 3 clubs hebben. Bovendien denk ik dat Max Huiberts, Arne Slot en Carlos Aalbers de sociale media en fora niet actief volgen. Anders hadden ze al 50 centrale verdedigers gekocht, tot vreugde van alle Haat-zidiakos-zaaiers en Bergsma-tennaaiers. Waarom de staf geen centrale verdediger aanschaft is omdat ze kennelijk vinden dat er geen vacature is. Daarnaast worden in deze categorie soms namen genoemd die niet realistisch zijn, zoals het “even” terughalen van Jahanbakhsh. AZ vist namelijk alleen in de vijver vol spelers met een opbouwende carrière. Dat staat gewoon in de jaarrekening of hoor je Max Huiberts vertellen op AZ’s YouTube kanaal. Dat zijn dus jonge spelers. Het heeft weinig zin om te blijven roepen dat er eindelijk eens een ervaren speler met naam wordt gehaald. Alleen in uitzonderlijke gevallen lukt dat. Bijvoorbeeld wanneer een speler transfervrij is. Bovendien heeft AZ niet het budget van Ajax, PSV en Feyenoord. Enige bescheidenheid is dus op zijn plaats. Nog wel.

Naar de Europese top

Van Categorie A spelers kun je verwachten dat ze binnen 2 à 3 jaar een overstap maken naar het buitenland. AZ is niet dol op binnenlandse transfers omdat Nederlandse clubs relatief arm zijn. bovendien past het voor de speler minder in zijn ontwikkeltraject. De stap naar de nationale top 3 is sportief en vooral financieel marginaal.

Vacatures voor de lange termijn

Nadat de Categorie A en B aanwinsten bekend zijn geworden krijgt de technische staf ook inzicht in mogelijke vacatures op de lange termijn (LT). De Excel tabel met het verlanglijstje voor de toekomst wordt geüpdatet en er worden nieuwe spelers aangetrokken die ik Categorie C aanwinsten noem. Dit zijn talentvolle jonge spelers, idealiter uit eigen opleiding, maar soms ook van een andere BVO in Nederland. Ze zijn tussen de 16-18 jaar oud. Te denken valt aan Taabouni, Velthuis en Margaret.

Tot Slot

Kortom, AZ focust vooral op werving binnen de Categorie A en C terwijl de omgeving de meeste interesse heeft in Categorie B. Vaak wordt Max Huiberts genoemd als verantwoordelijke voor de aanwinsten en de vinger naar hem gewezen als hij het goed doet of juist niet goed. Maar dit is een samenspel met Arne Slot die een grote invloed heeft omdat hij de speelwijze bepaalt en weet wat daar voor nodig is. Ik ben zeer te spreken over het aankoopbeleid omdat de technische staf blijft vasthouden aan de principes en randvoorwaarden en omdat ik denk dat het op de lange termijn zijn vruchten zal afwerpen! Er zullen altijd aankopen zijn die het minder goed doen. Het blijft mensenwerk. Maar overall ben ik overtuigd van het succes. Ik hoop tenslotte dat dit schema behulpzaam is en hoor graag suggesties voor eventuele aanpassingen!

Geraadpleegde bronnen

  • AZ Jaarrekening 2017-2018, september 2018;
  • Interview Arne Slot in VI, zomer 2019;
  • Diverse interviews Max Huiberts op AZ’s YouTube kanaal, zomer 2019.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: