Spareribs met rosé (of “Over een Pavlov-reactie bij AZ supporters”)

Jaren geleden at ik in een Rotterdams restaurant bedorven spareribs. Dat ze bedorven waren wist ik natuurlijk niet. Maar al op weg naar huis merkten mijn maag en darmen dat het niet ok was. 3 dagen later en 5 kilo lichter was het niet lastig om de oorzaak aan te wijzen. Daarna heb ik 15 jaar geen spareribs aangeraakt. Want ‘spareribs=kotsen’. Zo redeneerden mijn hersenen. Een zelfde ervaring heb ik met het drinken van iets te veel verschillende soorten rosé op de verjaardag van mijn zus ongeveer net zo lang geleden. Maar daar zal ik verder niet over uitwijden want dat is helemaal niet stoer om met jullie te delen.

De associatie die ik met spareribs had noem je een Pavlov-reactie. Als ik ze zag moest ik al bijna over mijn nek. En zo gaat het bij veel supporters (mijzelf uitgezonderd) ook met één speler van AZ: Pantelis Hatzidiakos. Zodra hij het veld in komt of op een ‘sociaal’ medium kanaal ter sprake komt dan associëren duizenden supportershersenen dat met de ondergang van de wereld. ‘Pantelis=AZ naar de klote’. Zoiets.

Ooit is er dus iets gebeurd wat deze reactie bij enkelen en later bij velen teweeg bracht. Je zou er een scriptieonderzoek naar kunnen doen en bestuderen op welke creatieve manieren mensen los gaan op hem. Echt, daar lusten de honden soms het brood niet van. En het gebeurt in alle lagen. Zo las ik op de doorgaans door mij zeer gewaardeerde AZfanpage dat natuurlijk hij “kinderlijk eenvoudig een duel verloor” waardoor Royal Antwerp de 0-1 kon scoren. Natuurlijk ging Hatzidiakos niet vrijuit, dat heb ik ook gezien. Maar het was op dat moment niet zijn directe tegenstander die scoorde. Maar daar wordt dan geen letter over geschreven omdat Pavlov zijn werk al heeft gedaan. En het gevaar bestaat dat dit klakkeloos wordt overgenomen door veel gebruikte apps als Soccernews en Voetbalprimeur. Gelukkig zijn er ook andere geluiden over hem te horen. Op het forum bijvoorbeeld.

Begrijp me goed: een Pavlov reactie is menselijk. Maar na 15 jaar ben ik toch weer een keer spareribs gaan proberen. Onbeperkt. Flesje rosé erbij. Alles binnengehouden. Kortom, geef Panta een kans!

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: