Het speelschema: 5 verwachtingen

Vandaag begint het seizoen pas echt voor AZ met de thuiswedstrijd tegen BK Häcken (Europa League). De speelschema’s van verschillende competities zijn bekend. Wat staat AZ te eigenlijk te wachten in 2019-2020?

#1: Hopelijk een drukke zomer
Op 25 juli 2019 treft AZ in de Europa League het Zweedse BK Häcken. Een week later zal in Zweden blijken of AZ naar de 3e voorronde van die competitie mag gaan.

Niet alleen jij, maar ook de club wil de groepsfase bereiken. Ok het is dan geen Champions League, maar de voordelen zijn groot: er zullen tonnen op de rekening worden bijgeschreven per ronde die AZ overleeft. En dat betreft alleen nog maar de vaste inkomsten. Ook aan TV-rechten kan AZ een aardige klapper maken. Daarnaast is er nog een ander voordeel: AZ mag een ronde later instromen in de TOTO KNVB Beker, een competitie waar het graag voor winst strijdt.

Voor het bereiken van het doel – de groepsfase – moeten dus wel een aantal horden genomen worden: 2e, 3e kwalificatierondes en playoffs. Kortom, het kan zomaar een drukke zomer worden met minimaal 2 en maximaal 6 EL wedstrijden tot eind augustus. Je zou maar op vakantie zijn!
Mocht AZ de groepsfase halen dan wordt in totaal een slordige 3 miljoen euro bijgeschreven. Tijdens de groepsfase verdien je 360K voor een overwinning en 120K voor een gelijkspel. Win je de poule? Een half miljoen erbij. Wordt je 2e? 250K. Verder moeten we voorlopig maar even niet dromen, maar het mag duidelijk zijn dat je daar leuke dingen mee kunt doen!

#2: Cruciale periode voor Eredivisiesucces
Na een korte warming-up (AZ start tegen Fortuna Sittard en speelt een week later uit tegen RKC) begint halverwege augustus het serieuzere werk in de Eredivisie. Als je kijkt naar het afgelopen seizoen dan kun je gerust stellen dat AZ een aardige kluif krijgt aan speelrondes 3 tot en met 11. Het speelt dan namelijk 2 topwedstrijden uit (Feyenoord en PSV), 3 subtop-wedstrijden (FC Groningen, Vitesse en Heracles) en 3 wedstrijden tegen sterke middenmoters (ADO Den Haag, Willem II en SC Heerenveen). Alleen speelronde 6 tegen Sparta thuis is op papier een makkelijke opgave.
Bereikt AZ de groepsfase in Europa? Dan speelt het daarnaast nog eens 3 extra wedstrijden in die periode. Het is dus geen overbodige luxe om een brede selectie te hebben. Fitheid is ook key. Met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 22 jaar zou dat goed moeten gaan. Ajax heeft dat afgelopen seizoen bewezen.

#3: November 2019-februari 2020: Party on!
Ok, je speelt dan de extra beladen uitwedstrijd tegen een aantal oude bekenden van FC Utrecht en 2 topwedstrijden in Alkmaar (Ajax en Feyenoord) maar dat zou in de ideale omstandigheden (geen blessures bijvoorbeeld) nog altijd 31 punten moeten opleveren in 13 competitiewedstrijden. Dit zou wel eens een waar puntenfestijn in de Eredivisie kunnen worden voor AZ!

#4: Pittig slotakkoord
Daarna volgt een lastige laatste periode in speelrondes 25 tot en met 34, met 3 “makkelijke” potjes (al zijn dat wel allemaal uitwedstrijden tegen VVV, Fortuna en Emmen) en de rest tegen de top (Ajax en PSV) en subtop of sterke middenmoters (Groningen, Vitesse, Heracles, Utrecht en ADO). Hopelijk doet AZ dan nog mee in de halve finale en finale van de TOTO KNVB Beker.

#5: Wat is nodig voor plaats 4?
Hoeveel punten zijn er eigenlijk nodig om de doelstelling te behalen? Op basis van de eindklassementen van de afgelopen vijf jaar behaalt de nummer 4 naar boven afgerond gemiddeld 61 punten. Kijkend naar winstpartijen staat het gemiddelde op 18 wedstrijden per jaar. Halverwege moet AZ dus ongeveer op 30 punten of 9 overwinningen staan. Als we Slot mogen geloven, kan AZ een uitdager zijn voor Ajax en PSV. Wil het 3e worden, dan moeten er gemiddeld 67 punten gehaald worden of 20 wedstrijden gewonnen. Later dit jaar evalueer ik hoe AZ er voor staat.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: