5 opvallende zaken tijdens de voorbereiding

DSC_8693

De voorbereiding voor het nieuwe seizoen zit er bijna op. Op 25 juli trapt AZ thuis af tegen het Zweedse BK Häcken. Wat kunnen we over de afgelopen weken zeggen?

#1: Rustige rentrée
Waar andere clubs 100-en supporters langs de zijlijn hadden staan bij de eerste training, was het naast het AFAS stadion alsof je bij een 2e divisie club zat. De start was op een donderdagochtend, wanneer 90% van Nederland werkt. Menig fanatiek AZ aanhanger liet zich daar negatief over uit. Begrijpelijk. Maar…: het doel heiligt de middelen. AZ was één van de eerste starters in het seizoen 2019-2020. Dat heeft alles te maken met het per sé willen bereiken van de doelstellingen. De eerste is niet verrassend: bij de top 4 van de Eredivisie eindigen. De 2e is het behalen van de groepsfase in de Europa League. Ik heb totaal geen moeite met zo’n rustige rentrée want ik geloof dat een aantal dagen eerder starten net dat beetje extra kan geven dat nodig is om geen flater te slaan.

#2: Oefenen is serious business
Er wordt veel gezegd over oefenwedstrijden. Dat het nergens over gaat enzo. Dat de tegenstander niet op volle sterkte is met al die ingebrachte wissels. Dat het resultaat daarom niet zo veel zegt. Het mag allemaal zo zijn maar AZ gaat er wel degelijk serieus mee om. Allereerst worden er geen zomeravondpartijtjes tegen amateurs gespeeld die hun minutes of fame kunnen beleven. Nee, er wordt tegen gerenommeerde clubs gespeeld. Het eerste potje tegen Eendracht Aalst moet dan wel als warming-up worden beschouwd, de rest is serious business. Daar zitten namelijk bekerwinnaars, Europa League en zelfs Champions League deelnemers tussen. AZ onderscheidt zich daarin vooral van de concurrentie onder zich. Arne Slot legt het uit: we moeten snel klaar zijn voor het echte werk. Dan heb je ook echte tegenstand nodig!

#3: Wisselvallige resultaten, maar bij vlagen indrukwekkend
Dat AZ het serieus neemt blijkt ook aan de enorme hoeveelheid data analisten die ik langs het veld zag zitten: big soccer data. De spelers spelen met een soort BH waarin iets van een zender lijkt te zitten. De analisten kunnen daarmee data verzamelen die helpen bij de trainingsopbouw. Wat ook mooi is aan dit soort wedstrijden is dat je iedereen kan horen coachen. Marco Bizot speelt daarin een heel belangrijke rol. Arne Slot is vooral bezig met veelvuldig aangeven waar iemand zich moet opstellen bij een omschakeling of aanvallende opbouw. Kijkend naar de resultaten dan kun je gerust zeggen dat het een beetje wisselvallig is: overwinningen van 1-0 tegen PAOK, 5-2 tegen Club Brugge, 2-0 tegen Anderlecht. Dat is indrukwekkend. De 0-3 en 0-2 nederlagen tegen Oleksandria en KAA Gent waren wat minder. Tegen Oostende werd de wedstrijd gestaakt bij een 0-1 achterstand maar met een groot overwicht dat eigenlijk al tot doelpunten had moeten leiden. Vooral de wedstrijd tegen Club Brugge was indrukwekkend. De lange pass op Svensson die hem zonder aanname direct doorspeelt naar Gudmunsson die hem fraai afrondt; de vroege voorzet (ik had nog nooit van dat jargon gehoord) van Sugawara op Johnsen die scoort. Daar smul jij toch ook van?

#4: De transfermarkt: inkomend is voor de breedte of de toekomst
Max Huiberts is uitermate tevreden over de transfermarkt tot dusver. Dat is een groot contrast met de publieke opinie. Daar wordt vaak gedacht “hoe meer je koopt, hoe beter”. Velen kijken daarom op tegen een concurrent als FC Utrecht, die ex-publiekslieveling Maher heeft overgenomen. Maar het gros gaat dan voorbij aan de visie van AZ. Allereerst wordt de selectie door de technische leiding als stevig beschouwd. Voor vrijwel iedere plek is er een dubbele bezetting en in sommige gevallen zelfs extra aanwas die staat te trappelen om een stap hogerop te maken. Ook zijn er vele jonge spelers en toptalenten die afgelopen seizoen (weer) kilometers hebben afgelegd en nu dus weer rijper zijn. Het is mooi om te zien dat je dit team zo goed bij elkaar kan houden in de huidige voetbalwereld. Alle aankopen tot dusver zijn voor de breedte en de toekomst gedaan. Daarmee zorgt Arne Slot goed voor zichzelf. De visie van de club getuigt van een lange termijn gedachte. Een uitstekende visie! Vandaag is overigens bekend geworden dat Clasie bij AZ tekent. Ik ben erg benieuwd wat dat voor de basiself gaat betekenen.

#5: De nieuwe basiself begint zich af te tekenen
Bizot; Svensson, Vlaar, Wuytens, Wijndal; Midtsjö, Til, Koopmeiners; Stengs, Boadu, Gudmundsson. Met deze elf startte Slot het vaakst tijdens de voorbereiding. Daarmee is bijna 55% van het elftal afkomstig van eigen kweek. Een groot compliment voor de jeugdopleiding en voor de technische staf! Zelfs wanneer Ouwejan en Idrissi, die beide door omstandigheden nauwelijks in het pre-season speelden, in de basiself zouden staan dan verandert dat niets aan dat gegeven. Wat verder opvalt is dat Wuytens weer op oorlogssterkte is, Koopmeiners naar het middenveld schuift en Gudmundsson de voorbereidingstopscorer is met 4 goals. Hij trekt daarmee de goede lijn van eind vorig jaar door. Op papier is hij een buitenspeler, maar in de voorhoede wordt dusdanig vaak van positie gewisseld dat het bij een club als AZ mogelijk is om topscorer te worden op die positie (herinner je je Jahanbaksh nog?). De centrale spitsen Boadu en Druijf strijden om een basisplek. Voor nu gok ik erop dat de snelle Boadu de voorkeur geniet, al hebben de 2 vrijwel evenveel minuten gemaakt. Ondanks de aanwezigheid van 2 routiniers als Vlaar (34 jaar) en Wuytens (29 jaar) is het een jong elftal met een gemiddelde leeftijd van 21,6 jaar. Tenslotte zie je dat er een linksbenige rechterspits (Stengs) en een rechtsbenige linkerspits (Gudmundsson) in de basis staan. Dat is al een aantal jaren de gewoonste zaak van de wereld bij topclubs. Denk bijvoorbeeld aan Robben. Dan kunnen ze lekker naar binnen dribbelen en een mooie actie maken. Stengs doet dat veelvuldig.

Bij het sluiten van de transferwindow geef ik een overzicht van de mutaties.

Lees in mijn volgende blog hoe ik aankijk tegen het speelschema voor komend seizoen en wat je daaruit kunt afleiden.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: